Peer-medarbejdere varetager mange forskellige opgaver – altid med recovery-værdierne som bærende element. Forskningen viser, at peer-støtte har følgende positive effekter for borgere, der modtager 1:1 peer-støtte af peer-medarbejdere:

I citaterne nedenfor fortæller to modtagere af peer-støtte om deres positive oplevelser med peer-medarbejdere. Udtalelserne stammer fra borgere i Projekt Ligestillet Støtte. Peer-medarbejdere er også med til at udvikle recovery-orienteringen i deres organisation, så der kommer større opmærksomhed på recovery-værdier i organisationens struktur og kultur.
”At have en medarbejder med brugererfaring ansat, der har levede erfaringer med psykisk sårbarhed, og som anvender disse erfaringer aktivt til gavn for andre, er en gave for organisationen. Konkret har det fremmet den recovery-orienterede tilgang.”
”Jeg har mødt stor omsorg og forståelse. De mange snakke og gåture var forfriskende og fik mig til at gøre lidt mere uge for uge.”
“Det har været rigtig godt at blive inspireret af peer-medarbejderens egen historie, og at peer-medarbejderen er en ligesindet, der kan rumme og forstå en.”
Der er udarbejdet et grundigt litteratur-review vedrørende effekten af peer-støtte i de etablerede psykiatriske og psykosociale indsatser. Reviewet kan læses i artiklen ”Peerstøtte i de etablerede psykiatriske og psykosociale indsatser – hvad siger litteraturen om effekten? ” (Korsbek & Petersen, 2016).